de Gilden en ambachten van de vrijwilligers

 

Vrijwilligers van VVvA welke in Archeon actief zijn worden ingedeeld naar ambachten en de bijbehorende gilden.

 

In de Middeleeuwen, maar ook al ver daarvoor, waren veel ambachtslieden en koopmannen aangesloten bij een gilde. Een gilde was eigenlijk een soort vereniging van mensen die hetzelfde beroep uitoefenden. Het gilde stelde regels op voor hun leden en zorgden voor de uitwisseling van kennis en ervaring.

VVvA volgt die structuur met gilden ook en wil bevorderen dat voor alle drie de tijden in Archeon en voor elke locatie een gilde komt voor de specifieke ambachten welke in Archeon te zien zijn. De leden van de gilden vormen een team en werken samen om dat ambacht in Archeon - samen met de vaste medewerkers/sters- nóg interessanter en leuker te maken.

De leden wisselen hun kennis en ervaring met elkaar uit, vangen nieuwe vrijwilligers voor hun gilde op en werken die in en stemmen met elkaar ook hun opkomst in Archeon af zodat er een meer optimale bezetting van alle locaties in Archeon komt.

De vereniging beoogt hiermee, samen met de vrijwilligers, directie en medewerkers van Archeon om dus een betere bezetting van de locaties te realiseren en daarmee de bezoekers een nog leukere dag te bezorgen. Het bestuur en de vrijwilligerscommissie zijn ervan overtuigd dat dit het voor de vrijwilligers nog aantrekkelijker maakt.

Je kunt vanaf 16 jaar vrijwilliger worden bij de VVvA.

 

Gilden structuur

Het zal een aantal jaren duren voordat alle gilden goed draaien en voldoende leden hebben. We roepen alle vrijwilligers op om actief mee te doen en initiatief te nemen met elkaar. Voor dit moment kent VVvA de volgende gilden structuur:

Gilden ambachten vrijwilligers VVvA

Nieuwe vrijwilligers dienen zich eerst aan te melden bij de vrijwilligers commissie voor een kennismaking- en intake gesprek. Als de vrijwilliger/ster is toegelaten, wordt deze aan een (bestaande) gilde toegevoegd. Voor meer informatie over vrijwilligerswerk bij VVvA, lees: https://vrienden-archeon.nl/vrijwilligers/aanmelden-als-vrijwilliger

 

 

Oproep:   Chirurgijn gilde - Middeleeuwen

We zijn in de middeleuwen bezig met het opzetten van een chirurgijnsgilde (via de vrijwilligersorganisatie van de vrienden) en het verder uitbouwen van het huis als plek waar veel mensen bij elkaar komen en werken om de vier takken van het beroep vorm te geven. Zo zal er zo meteen naast de chirurgijn een kruidendeskundige 3 dagen per week aanwezig zijn om geneeskrachtige zalven te maken. Daarom kom ik graag in contact met vrijwilligers die een bijdrage willen leveren en samen met ons een team gaan vormen om e.e.a. uit te werken. van omgaan met een alambiek tot zeepzieden.
Als je een nieuwe vrijwilliger bent en dit leuk vind en een bijdrage wilt geven meld je dan aan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van vrijwilliger/chirurgijn. Na de intake bij VVvA wordt je dan i.v.g. ondergebracht bij dit gilde.

Ben je al vrijwilliger bij VVvA dan kun je rechtstreeks over dit gilde contact opnemen met:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Wiel van de Mark

Gildevoorman Chirurgijnen

Meld je aan als vrijwilliger in Archeon

Lijkt het je leuk om ook wat te betekenen voor het Archeon en wil je vrijwilliger worden van VVvA, vul dan dit FORMULIER in.