Welke soorten vrijwilligers zijn er

Je kunt vanaf 16 jaar vrijwilliger worden. Alle vrijwilligers, uitgezonderd horeca, melden zich aan bij VVvA en krijgen na aanmelding eerst een intakegesprek met de vrijwilligerscommissie van VVvA. Als de aanmelding definitief is, start de begeleiding door VVvA. De kosten voor begeleiding en administratie bedragen 12,50 euro per jaar. De vrijwilliger is dan meteen B-lid.

 

De groep vrijwilligers is flink gegroeid. Binnen deze groep vrijwilligers kennen we een aantal subgroepen:

Re-enactors, dit zijn vrijwilligers welke in kledij actief zijn in de locaties in een van de drie tijden: prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen.

Museum: Ook in het Archeologiehuis Zuid-Holland/Romeins Museum zijn vrijwilligers meer dan welkom. Als vrijwilliger in het museum treedt je op als gastheer voor de bezoekers en help je hen het beste uit hun museumbezoek te halen.

Broeders: Zij vertegenwoordigen de Minderbroeders. Zij zingen voornamelijk Gregoriaans in het klooster, vertellen over het kloosterleven rond 1350. Daarnaast brouwen zij bier en vertellen daar over aan de bezoekers.

Schutters: Elke maand op een zondag zijn de leden van 'Die Scutterie van St. Sebastiaen' aanwezig en geven dan boogschietdemonstraties. Ook kunnen de bezoekers onder hun toezicht met pijl en boog schieten.

Groenvrijwilligers: Het bijhouden van de diverse tuinen in de drie tijdperken is voor de Archeotolken vaak te tijdrovend. Dan schieten de groenvrijwilligers te hulp. Zij onderhouden de tuin in overleg met de 'bewoner' van het huis of de boerderij.

Bouwvrijwilligers: Bouwvrijwilligers ondersteunen bouwprojecten binnen Archeon en voeren (zelfstandig) onderhoudswerkzaamheden uit.

Vrijwilligers als tolk: De vrijwilligerstolk werkt samen met de vaste Archeotolk op locatie. Hij of zij doet dezelfde werkzaamheden en is dan ook niet te onderscheiden zijn van de Archeotolk. Niet qua kleding, maar ook niet qua kennis.

Vrijwilligers in het kledingatelier: In het kledingatelier kan een aantal vrijwilligers onder begeleiding van een beroepskracht kleding voor de Archeotolken naaien en verstellen. Deze vrijwilligers dienen wel over kennis van zaken te beschikken. Alle kleding wordt op een zo authentiek mogelijke wijze gemaakt. Wel worden moderne hulpmiddelen zoals een naaimachine gebruikt.

De vrijwilligers die nieuw aangemeld worden dienen worden bij voorkeur ook lid te worden van VVvA, of zijn het al.

Horeca vrijwilligers, deze worden rechtstreeks aangenomen door Archeon.

Meld je aan als vrijwilliger in Archeon

Lijkt het je leuk om ook wat te betekenen voor het Archeon en wil je vrijwilliger worden van VVvA, vul dan online het FORMULIER in.

Inloggen vrijwilligers VVvA