Fijne feestdagen en een gelukkig en attractief 2025 gewenst
Het bestuur kijkt terug op een mooi jaar met vele activiteiten en een actieve inzet voor en in museumpark Archeon. VVvA heeft dit te danken aan een groeiend aantal leden en vooral aan de enthousiaste inzet van zeer veel vrijwilligers welke in Archeon maar ook voor de vereniging zelf actief zijn.
Wij wensen jullie hele fijne feestdagen en een mooi jaar 2025 met veel activiteiten en archeologische hoogtepunten. Daarbij een goede gezondheid gewenst en voor diegenen die wat kwakkelen met hun gezondheid wensen wij een spoedig herstel.
Wij zien jullie graag weer in Archeon en bij onze activiteiten.
Het bestuur,
Bert Huisman – Olga Kat – Henk v.d. Bos – Erik Elshout – Armand Simonis
Lezing 7 januari: de landbouwrevolutie van het kustgebied Van het jager-verzamelaarsbestaan, naar een boerensamenleving
Rond 5300 voor Chr. leert ons land de eerste boeren kennen. Zij vestigen zich in het zuiden van Limburg, waar het landschap uitermate geschikt is voor akkerbouw en veeteelt. Heel anders is de situatie in het waterrijke en drassige westen van ons land. Hier duurt het nog vele eeuwen voordat de eerste landbouw zich ontwikkelt. Er wonen wel al mensen in het gebied, al geruime tijd zelfs. En dat is niet verwonderlijk, want het kustgebied tussen de Rijn en Maas krioelt van de vogels, vissen en wilde gewassen. Er is in de natuurlijke omgeving genoeg om een succesvol leven op te bouwen en daardoor weinig reden om over te stappen op het boerenbestaan. Maar die situatie zal niet eeuwig duren.
In deze lezing gaat archeoloog Jeroen van Zoolingen in op de voorzichtige omschakeling van het jager-verzamelaarsbestaan, naar dat van een boerensamenleving. Daarbij geldt de archeologisch goed onderzochte Haagse regio, met inmiddels bekende vindplaatsen als Schipluiden, Ypenburg, Wateringse Binnentuinen en Steynhof, als casus.
Voor informatie en kaartjes; klik hier.
Inmiddels staan er ook nieuwe lezingen op de website
Archeon Licht Festival
Deze winter beleef je een waar lichtspektakel in Museumpark Archeon!
Aan de hand van historische verhalen wandel je door levensgrote lichtpresentaties die je meenemen op een reis door de tijd. Begin in de prehistorie, waar je kunt zien hoe onze vroege voorouders leefden en werkten. Vervolgens stap je in de wereld van de Romeinen, waar de pracht en praal van het Romeinse Rijk tot leven komt. Sluit je reis af in de middeleeuwen, een tijd van ridders, ambachten en adembenemende legendes.
Het Licht Festival in Archeon neemt je mee op een magische reis door de tijd, met spectaculaire lichtpresentaties en betoverende verhalen uit de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen.
Het park bruist tijdens het Licht Festival, want naast de gezellige muziek, zijn er overal warme winterse horecapunten. Hier kun je op elk moment van de route gebruik van maken. Perfect om je op te warmen tijdens je magische wandeling.
100 eeuwen Verhalen rond het Vuur
In Museumpark Archeon wandel je door de oudste geschiedenis van ons land. En overal vertellen mensen verhalen. ’s Avonds bij het flakkerend licht van de haard gaan ze rond: mythen, geheimen, oeroude tradities, religieuze riten en natuurlijk al het moois over de liefde. Hierin weerklinkt de cultuur van jagers-verzamelaars, de eerste boeren, bronsgieters, ijzersmeden, Romeinen, Vikingen en de vroege stedelingen. Ontdek wat hen inspireert! Te zien in Archeon van 20 december 2024 tot en met 4 mei 2025.
Onder Ons
Deze tentoonstelling is een onderdeel van het project ONDER ONS, georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Veel archeologische vondsten zijn in de afgelopen twee eeuwen bij het Rijksmuseum van Oudheden in de rijkscollectie ondergebracht en vormen onderdeel van het nationale archeologische verhaal. Maar voor vele van die objecten geldt dat ze een directe verbinding hebben met een andere plek of museale context in ons land. Het Onder Ons-project zorgt ervoor dat de nationale collectie voor en door het hele land kan worden bewonderd. Met Onder Ons brengt het Rijksmuseum van Oudheden tussen 2023 en 2027 tien tentoonstellingen naar tien musea in Nederland.
Meer informatie over deze en andere evenementen in Archeon: https://www.archeon.nl/nl/agenda.html
Alre kinder dach processie op 28 december
Wees welkom om 13:45 uur in de Broederkeuken in het Klooster!
Op 28 december is het Alre kinder dach in de Middeleeuwen. Het wordt ook wel Het feest van de Onnozele-Kinderen genoemd. We gaan die dag een kind tot bisschop kiezen en misschien ben jij dat wel! Doe je mee? Dan gaan we daar samen met de bisschop op bedeltocht door Gravendam.
Wat is de achtergrond van dit feest?
Op 28 december wordt herdacht dat Koning Herodes opdracht heeft gegeven om alle onnozele (onschuldige) jongetjes van onder de twee jaar in de omgeving van Bethlehem dood te maken (Matt. 2:16). Hij had namelijk gehoord van de Drie Koningen, die een ster volgden, dat er een koning was geboren. Die koning was het kindje Jezus. Herodes was bang dat Jezus hem later van de troon zou stoten. Er verscheen aan Jozef een engel die zei dat hij met Maria en Jezus naar Egypte moest vluchten. Zo ontkwam het kindje Jezus aan de moordpartij.
Voor meer informatie, klik hier.
De Romeinse Limes in Nederland
De Nederlandse Limesorganisatie heeft een leuk educatieve video gemaakt welke je hier kunt bekijken, een soort stripverhaal: https://www.youtube.com/watch?v=eXF-XE9tHRA
Evenementenkalender Limes Zuid-Holland
Binnen het thema Neder-Germaanse Limes zijn er veel activiteiten te beleven in Zuid-Holland. Ontdek bijvoorbeeld de tentoonstelling ‘Goden, gemmen en geluk – Gemmen van de Limes’, de stadswandeling Albaniana en vaartochten van Park Matilo over de Oude Rijn inclusief bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden.
Download de evenementenkalender hierna: Zien & Doen: Limes kalender – Erfgoedhuis Zuid-Holland
Overige tentoonstellingen en evenementen
17 mei 2024-30 maart 2025: Rijke Romeinse graven, Valkhof Museum, Nijmegen
T/m 16 maart 2025: Nieuwe tentoonstelling in het RMO over de Bronstijd
Video opnames in Archeon van Erik Elshout
Erik Elshout van de activiteitencommissie is regelmatig aan het filmen bij VVvA evenementen en lezingen en in de laatste tijd Archeon zelf bij evenementen en activiteiten Hij heeft inmiddels een flinke collectie opgebouwd, welke je allemaal kunt bekijken.
De video’s zijn te zien door de links aan te klikken op de button VIDEO’S onderaan op deze pagina. Veel kijkplezier!
NoVA digitaal te lezen
Lees de laatste NoVA
In dit nummer 2. De Voorzet 3. Ondertussen in Archeon 4. Drinken als een bronstijger 5. (Bijna) altijd wat te vieren 6. 30 jaar Archeon 8. VVvA wisseling voorzitter 10. Vrouwe Hadewij 11. Anekdotes 30 jaar Archeon 12. Felicitaties 14. Boeken en tentoonstellingen 15. Agenda VVvA. 16. Strip Marcus & Marbo
Lees NoVA bovenaan op de homepage: https://www.vrienden-archeon.nl/
NoVA’s van 2018 tot 2024 nu terug te lezen
De NoVA’s van genoemde jaren zijn nu ook digitaal terug te lezen op onze VVvA website. In de menubalk bovenin zie je bij “Nieuws” nu ook NoVA staan en daar zijn de magazines terug te lezen en te downloaden.
Bekijk het fotoarchief van Vereniging Vrienden van Archeon
Zie ook de recente fotoreportages van Willem.
Ons lid Willem de Jeu fotografeert regelmatig de activiteiten van VVvA en van Archeon zelf. Die foto’s heeft hij voor ons opgeslagen in de “cloud”. Om die te kunnen bekijken of te kunnen downloaden dien je als lid in te loggen op onze kalendersite. Op de pagina LEDENINFORMATIE staat de link naar het VVvA fotoarchief.
Meld je als lid aan voor de VVvA-Facebook ledengroep en deel ook je tips en belevenissen
VVvA heeft sinds een aantal maanden een facebook pagina voor haar leden en vrijwilligers. Daar kan iedereen die zich aanmeldt zelf tips, ideeën, belevenissen en oproepen plaatsen welke een relatie hebben met Archeon, VVvA, geschiedenis en archeologie.
Meld je bij onderstaande link aan en post zelf ook jouw tips, foto’s en belevenissen v.w.b. archeologie, VVvA en Archeon. https://www.facebook.com/groups/472372766428505/