Terugblik op de bouw van de prehistorie van Archeon | DEZE LEZING IS VOLGEBOEKT, ER ZIJN GEEN PLAATSEN MEER!

Archeologiehuis Zuid-Holland bij Archeon

Museumpark Archeon bestaat 30 jaar. Het is dé plek in Nederland waar je de geschiedenis kan herbeleven. Het is ook een plek waar vriendschappen zijn gevormd en carrières zijn gemaakt. Ambachten zijn geleerd en hobby’s tot volwassenheid zijn gekomen. Hier zijn zoveel herinneringen gemaakt, zowel bij de bezoekers, als bij alle medewerkers en vrijwilligers. Anton van den Heuvel is een pionier van het eerste uur.

Hij heeft veel foto’s en een goed verhaal! Een unieke kans voor een lezing die u meeneemt naar het ontstaan van de Prehistorie van Museumpark Archeon.
De huizen en hutten van Archeon zijn niet alleen het decor van het museumpark. Ze zijn namelijk gebaseerd op archeologische opgravingen en ze zijn zo veel mogelijk authentiek gereconstrueerd. Het is wetenschap! Medewerkers en vrijwilligers hebben hier met hart en ziel aan gewerkt en zo waardevolle vaardigheden verworven die ze nog steeds kunnen gebruiken. Talloze musea over de wereld hebben geleerd van wat hier is gecreëerd en hebben hun eigen recreaties tentoongesteld.

Anton van den Heuvel was bouwmeester van de oorspronkelijke prehistorie van de eerste versie van Archeon. Hij heeft gewerkt aan huizen en hutten op museumpark Archeon en dit vastgelegd in talloze prachtige foto’s. Een unieke gelegenheid om eens terug te blikken naar ons eigen verleden in de vorm van deze lezing.

Vogels, vissen en veestapels: de landbouwrevolutie van het kustgebied Van het jager-verzamelaarsbestaan, naar een boerensamenleving

Archeologiehuis Zuid-Holland bij Archeon

Rond 5300 voor Chr. leert ons land de eerste boeren kennen. Zij vestigen zich in het zuiden van Limburg, waar het landschap uitermate geschikt is voor akkerbouw en veeteelt. Heel anders is de situatie in het waterrijke en drassige westen van ons land. Hier duurt het nog vele eeuwen voordat de eerste landbouw zich ontwikkelt. Er wonen wel al mensen in het gebied, al geruime tijd zelfs. En dat is niet verwonderlijk, want het kustgebied tussen de Rijn en Maas krioelt van de vogels, vissen en wilde gewassen. Er is in de natuurlijke omgeving genoeg om een succesvol leven op te bouwen en daardoor weinig reden om over te stappen op het boerenbestaan. Maar die situatie zal niet eeuwig duren.

In deze lezing gaat Jeroen van Zoolingen in op de voorzichtige omschakeling van het jager-verzamelaarsbestaan, naar dat van een boerensamenleving. Daarbij geldt de archeologisch goed onderzochte Haagse regio, met inmiddels bekende vindplaatsen als Schipluiden, Ypenburg, Wateringse Binnentuinen en Steynhof, als casus.

Schoonheidsideaal (m/v) en cosmetica in de Late Middeleeuwen

Archeologiehuis Zuid-Holland bij Archeon

Al sinds mensenheugenis streven mensen ernaar om er zo mooi mogelijk uit te zien. Om te voldoen aan het heersende schoonheidsideaal zijn er tegenwoordig duizenden middeltjes en methoden beschikbaar die ervoor moeten zorgen dat je er zo goed mogelijk uitziet. In de late Middeleeuwen was het niet veel anders.

Ook toen waren er al verschillende poeders, zalven en crèmes beschikbaar die het uiterlijk moesten helpen verbeteren, zowel voor mannen als vrouwen. In deze lezing maak je kennis met het schoonheidsideaal van de Late Middeleeuwen aan de hand van veel verschillende bronnen.

Hortus Populus Bodegraven, Romeinse soldatenbarak op een biologische pluk- en oogsttuin

Archeologiehuis Zuid-Holland bij Archeon

Vrijwilligers van de tuin rusten er tussen het tuinieren uit. Vrijdag- en zaterdagochtenden is hier een overdekte markt met biologisch geteelde groenten, bloemen en kruiden. Er worden workshops en evenementen gehouden die in het teken staan van duurzaamheid of de Romeinse cultuurhistorie.

Dat is het gebouw Cohortus op de gemeenschapstuin Hortus Populus in het Limespark van Bodegraven. Het is een replica van het in de Romeinse castella of Limesforten meest voorkomende gebouwtype, namelijk de manschaps- of soldatenbarak.

Architect Gert Jacob de Graaf neemt jullie mee in zijn ontwerp van hout en leem voor de tuin Hortus Populus in Bodegraven. Gaandeweg heeft de soldatenbarak gestalte gekregen door een - één dag in de week werkzaam - klein bouwteam van vrijwilligers, waarvan hij zelf deel uitmaakt. Inmiddels is het een plek geworden voor herbeleving van een stukje bijna 2000 jaar oude geschiedenis. Bovendien kan het duurzame gebouw ons iets vertellen over bouwen in de toekomst.

VVvA Archeologiereis 2025 – programma

Buitenland

Locatie en bestemmingen dienen nog gekozen te worden door de deelnemers welke de enquête gaan invullen.
De voorlopige bestemmingen zijn:
A. Wenen en Slowakije
B. Napels, Pompei, Herculaneum, Baia
C. Parijs, Versailles

Lees hier het uitgebreide programma, kostenoverzicht en de enquete: https://www.vrienden-archeon.nl/wp-content/uploads/2024/12/Eerste-opzet-betreffende-VVvA-archeologiereis-in-2025-enquete-leden.pdf

Mocht je serieus interesse hebben om in 2025 ook mee te gaan met onze groep, vul dan de hieronder genoemde vragen in en mail die naar communicatie@vrienden-archeon.nl