VVvA excursie naar Heiloo

Heiloo

We gaan met eigen auto’s en rijden zoveel mogelijk met elkaar mee.
We verzamelen bij Archeon en vertrekken om ca 9:15. Het is een uur rijden
Via het emailadres kun je doorgeven of je zelf rijdt of mee rijdt of toch iets anders wilt.
vvva.acie@gmail.com

De excursie begint bij het klein archeologisch museum Baduhenna dat al 25 jaar door vrijwilligers wordt gerund. Baduhenna is de naam van een historisch woud dat in de eerste eeuw na Chr. mogelijk in het gebied van het huidige Kennemerland of West-Friesland lag. In 28 na Chr. werd het Romeinse fort Castellum Flevum door de Friezen verwoest in het kader van de opstand van de Friezen tegen Olennius, landvoogd van de Romeinen. 'Bij het woud dat de Friezen van Baduhenna noemen' ("apud lucum quem Baduhennae vocant" Tacitus) werden de Romeinen die versterkingen hadden gekregen uit het fort van Noviomagus , vervolgens verslagen (Slag in het Baduhenna-woud). De Romeinen trokken zich terug tot de huidige limes. En zo ben je weer terug in Alphen aan den Rijn.

Programma, (onder voorbehoud)
Vanaf 9:00 verzamelen bij parkeerplaats Archeon
9:15 Wegrijden opstapplaats
10:30 Bezoek Baduhenna museum
11:30 Bezichtiging het witte kerkje van Heiloo en Willibrordusput
12:30 Lunch (in onderling overleg)
13:30 Kort bezoek kattenberg (mogelijk pre-christelijke heuvel)
14:00 Kort bezoek aan kleine reconstructie bronstijd
14:15 Bezoek aan Onze Lieve Vrouw ter Nood, bedevaartsplaats
15:15 Terug naar huis

Afbeelding in bijlage: Museum Catharijneconvent, Utrecht, foto Ruben de Heer

Workshop en demonstratie kruidenkunde

Museumpark Acheon Archeonlaan 1 Alphen a.d. Rijn

Gezondheid is van alle tijden en de producten die we daarvoor nodig hebben komen traditioneel uit de natuur. Kamille en duizendblad werden al gebruikt door de Neanderthalers. Om krachtigere middeltjes te maken heb je kennis nodig en die kennis is in duizenden generaties opgebouwd en door gegeven. Van die wijsheid maakte iedereen graag gebruik. Tijd dus om die kennis te delen, van elkaar te leren, mee te doen, of kom gewoon gezellig langs.

De kruidenworkshop is voor leden en door leden. Het centrale gedeelte wordt gegeven door onze middeleeuwse pharmaciste Charlotte Koerni-Lagendijk en ook plantkunde specialist Karin Kok heeft haar medewerking toegezegd. Ook andere leden mogen een demonstratie geven of een uitstalling laten zien. .Er is van alles mogelijk, workshops, demonstraties en uitstalling van kruiden, boeken en benodigdheden. Jullie mogen het zelf laten zien. Het is vooral leuk, leerzaam en gezellig.

Lunch bij ALV op 2 november

Romeinse herberg

Zoals altijd is er aansluitend aan de workshop en voorafgaande aan de ALV de mogelijkheid om van een heerlijke Archeon lunch gebruiken te maken. De eigen bijdrage hiervoor bedraagt 12,50 euro. Indien je hiervan gebruik wil maken graag tijdig je ticket bestellen bij: https://www.vrienden-archeon.nl/tickets/

Algemene Ledenvergadering VVvA

Romeinse herberg

Programma:
• 10.00 uur Inloop

• 10.30 - 12.00 uur Workshop Kruidenkunde
door Charlotte Koerni-Lagendijk & Karin Kok

• 12.00 - 13.00 uur Lunch in de herberg

• 13.00 - 14.30 uur Algemene Ledenvergadering

De ALV is toegankelijk voor betalende leden.

Middaglezing na ALV: Gezondheidszorg in de middeleeuwen

Romeinse herberg

De geneeskunde maakte gedurende de middeleeuwen meerdere ontwikkelingen door die de revue zullen passeren tijdens deze lezing. In de vroege middeleeuwen treffen we geneeskunde vooral aan in manuscripten afkomstig uit kloosters en kerken. In die tijd werd deze wetenschap expliciet gepositioneerd als een ars sacra, een heilige wetenschap, om dokters en andere practicanten te beschermen tegen kritieken.

Sceptici zagen geneeskunde namelijk als kennis die toebehoorde aan de voorchristelijke oudheid. Deze werd als ongepast gezien voor gebruik in een christelijke wereld. De rebranding van geneeskunde had ogenschijnlijk succes. Naarmate de middeleeuwen vorderden verliet deze heilige wetenschap de muren van de kloosters en verloor ten dele haar heilige karakter.

De gezondheidszorg professionaliseerde in de groeiende steden van middeleeuws Europa, alwaar ook de eerste universiteiten opkwamen. Aan deze nieuwe instituten kreeg de geneeskunde haar eigen faculteiten zoals in bijvoorbeeld Parijs en Bologna, waar vooraanstaande artsen opgeleid werden en doceerden. Deze lezing zal ingaan op wat geneeskunde zoal inhield in deze verschillende periodes, en hoe dit discipline zich ontwikkelde van potentieel gevaarlijke kennis tot een gerespecteerde, maar gereguleerde wetenschap. Desalniettemin erkende men dat de beoefening van deze wetenschap niet zonder risico’s was, noch voor de patiënt noch voor de arts.