Wat doen we zoal als Vrienden

 

Lees hier een kort verslag van de workshop mandvlechten / februari 2018

 

In ons laatste verenigingsblad NOvA kunt u lezen wat er actueel speelt binnen de vereniging.

 

VVvA is de bindende factor voor mensen met belangstelling voor geschiedenis, archeologie en het themapark Archeon.

VVvA steunt cultureel erfgoed en geschiedenis in Nederland.

VVvA verzorgt, begeleidt en organiseert al het museale vrijwilligerswerk binnen Archeon.

VVvA organiseert allerlei activiteiten voor haar leden.

VVvA verzorgt een 10-tal lezingen in het Archeologiehuis voor haar leden.

VVvA draagt bij aan de PR van Archeon door middel van NoVa, contacten met politici, etc.

VVvA speelt een rol bij de aanvraag van subsidies voor Archeon.

VVvA kent een 10-tal vrijwilligersgroepen, archeotolken, maar ook speciale groepen.

VVvA is er graag voor jong én oud.

In ons laatste vriendennieuwsbrief NoVA kunt u lezen wat er speelt binnen de vereniging.

Speciaal voor de leden van de V.V.v.A. worden tweemaal per jaar vriendendagen georganiseerd. Het programma bestaat uit een lezing en/of eenactiviteit in Archeon. Een Vriendendag vindt meestal plaats na een Algemene Ledenvergadering van de V.V.v.A. welke in het voorjaar en najaar plaatsvinden.

 

Lezingen & Workshops VVvA

Op 26 september jl was historicus en professor Maarten van Rossem bekend van zijn boeken en TV programma's weer op bezoek bij de Vrienden van Archeon en gaf voor een groot gezelschap een zeer boeiende en humorvolle lezing over zijn boek: waarom de stoommachine geen Chinese uitvinding is.

MvR Sept2017 14  MvR Sept2017 1

 MvR Sept2017 3  MvR Sept2017 4

  MvR Sept2017 9   MvR Sept2017 18

 

Hier kunt u de lezing van Dr. Kees Nieuwenhuijsen lezen over de Strijd om de West Frisia.

Hier kunt u de presentatie en samenvatting van de lezing van drs. Jona Lenderink lezen; lezing 1 en lezing 2.

 

Aankomende lezingen

Lezing op woensdag 4 oktober in het Archeologiehuis. Aanvang 20:00 uur, zaal open 19:30 uur De Vereniging Vrienden van Archeon en stichting museumpark Archeon nodigen u uit voor een interessante lezing door archeoloog drs. Boudewijn Goudswaard, hij is directeur van The Missing Link . “TIME TRAVEL APP” kansen en uitdagingen, ook voor museumpark Archeon!

Klik hier voor uitgebreide informatie en uw aanmelding bij deze lezing.

 

Lezing op dinsdag 7 november in het Archeologiehuis. Aanvang: 20:00 uur, zaal open: 19:30 uur De Ver. Vrienden van Archeon en museumpark Archeon nodigen u uit voor de lezing van dr. Hubert Slings, indertijd secretaris van de canoncommissie en sindsdien directeur van stichting entoen.nu. Lezing: DE CANON VAN NEDERLAND in onderwijs & samenleving

Klik hier voor uitgebreide informatie en uw aanmelding bij deze lezing. Klik hier voor uitgebreide informatie en uw aanmelding bij deze lezing. 

 

 

Eerdere lezingen in 2017/2016:

Op dinsdag 26 september 2017 sprak historicus en professor Maarten van Rossem over zijn boek: waarom de stoommachine geen Chinese uitvinding is.

Op woensdag 7 juni 2017 sprak sociaalgeograaf drs. Menko Wiersema over “DE TUIN VAN HOLLAND IN DE ZESTIENDE EEUW” Het einde van het landschap van de middeleeuwen.

Op woensdag 3 mei 2017 sprak dr. Kees Nieuwenhuijsen.over de  “STRIJD OM WEST-FRISIA” De Slag bij Vlaardingen in 1018 en het ontstaan van het graafschap Holland.

Op woensdag 5 april 2017 sprak Ariela Netiv, directeur Erfgoed Leiden en Omstreken over ERFGOED: DE KRACHT VAN DE COMBINATIE

Op dinsdag 7 maart sprak drs. Tom Hazenberg: over “DE ZWAMMERDAM-SCHEPEN” Iconen van de Romeinse Rijndelta

Op 1 februari 2017 sprak Drs. Arjan Faasse over: ''The Nature of investing'', Veerkrachtige investering strategieën via Biomimicry

Op 11 januari 2017 sprak Dr. Philip Verhagen over: ''DE SIMS VOOR ARCHEOLOGEN'' - Hoe computerspellen ons meer kunnen vertellen over de Romeinse samenleving.

Op woensdag 14 december 2016 sprak Dr. Karel Innemee, universitair docent voor de archeologie van Egypte en Soedan aan de Universiteit Leiden. ‘De derde eeuw na Christus; een religieuze supermarkt? Dat het christendom in de 4e eeuw eerst werd getolereerd en daarna staatsgodsdienst werd is een opmerkelijke ontwikkeling.

Op woensdag 7 september 2016 was de lezing door Dr. Peter Jongste en Drs. Wilko van Zijverden archeologen en beiden docent archeologie aan de Saxion Hogeschool Deventer. Titel van de lezing: ’’Wat zit er in dat potje?”

Op woensdag 10 augustus sprak Edwin Mantingh m.m.v. Marc van der Aa over de originele wandbeschilderingen in huis Drakenburg en de reconstructies in het Koopmanshuis in Archeon.

Op 14 juni sprak Professor Maarten van Rossem. Hij kreeg voor een overvolle zaal veel lachers op zijn hand met zijn gekende humor, zijn cynisme en dat alles gelardeerd met wijze geschiedenislessen n.a.v. de val van het Romeinse rijk. Uiteraard bleef ook de hedendaagse politiek niet onbesproken. Ook de boeken vonden gretig aftrek en werden door van Rossem gesigneerd. Een vermakelijke avond, voor herhaling vatbaar.

MaartenvanRossem VVvAjuni2016 20

Op woensdag 8 juni sprak Drs. Linda Dielemans, archeoloog universiteit Leiden en schrijver over archeologie als wetenschap die ruimte overlaat voor interpretatie. Juist die ruimte is goed inzetbaar om kinderen enthousiast te krijgen over de prehistorie. Maar hoe bouw je zo’n verhaal op? En hoe vind je de balans tussen feiten en fantasie? Linda vertelt als auteur en archeoloog over de totstandkoming van haar twee prehistorische jeugdromans die zich afspelen in de steentijd en in de bronstijd.

Op woensdag 11 mei 2016 sprak Drs. Jona Lenderink over de vraag waarom Joden en Christenen gescheiden wegen zijn gegaan. Het is onbekend, omdat het wetenschappelijke onderzoek de afgelopen halve eeuw, sinds de ontdekking van de Dode Zee-rollen enorme vooruitgang heeft geboekt. Hier heeft het grote publiek nauwelijks weet van. Alle reden om eens een overzicht te bieden.

Op woensdag 6 april 2016 sprak Dr. Yvonne Lammers directeur van Echo Information Design over het betrekken van vrijwilligers bij het inrichten van tentoonstellingen. De lezing concentreerde zich op het begrip ‘community archeology’.

Op woensdag 9 maart 2016 spreekt Prof. Dr. Corrie Bakels archeoloog universiteit Leiden over archeobotanie, 'Pollen en zaden die het ons vertellen' Archeologie van planten in akkers en tuinen, vanaf de eerste boeren tot en met de middeleeuwen.

Drs. Linda Brakenhoff, mediëvist aan de Universiteit Utrecht. gaf een interessante workshop over Handschriften in de Romeinse tijd en middeleeuwen. Leer lezen en schrijven zoals vroeger. Deelname hieraan is voor leden.

Op woensdag 10 februari 2016 sprak Drs. Boudewijn Goudswaard archeoloog van De Missing Link over De opgravingen in Dalfsen. In de zomer van 2015 werd hier een onverwacht een zeer bijzondere archeologische ontdekking gedaan. Het betrof de vondst van het grootste 'Trechterbeker-grafveld' (2900 – 2700 v. Chr.) van Noordwest Europa.

Op dinsdag 12 januari 2016 sprak Prof. Dr. Wim van der Weiden, visiting professor University of language and media Milaan en voorzitter van de Europese Museum Vereniging over: Zijn vrijwilligers in de culturele sector “een vloek of een zegen!?”

 

Eerdere lezingen in 2015:

9 december Dr. Karel Innemee sprak over Mithras en de Onoverwinnelijke Zon, mysterieuze heiligdommen in het leven van de Romeinse mens.

3 november Drs. Erik Graafstal en Drs. Herry Wynia spraken over Castellum Hoge Woerd en DOMunder: twee Utrechtse castella toegankelijk voor het publiek.

7 oktober Prof. Dr. Jos Koldeweij sprak over Jheronimus Bosch en laatmiddeleeuwse volkscultuur in Nederland.

9 september Drs. Ivo van Wijk sprak over lineaire Band Keramiek’ Een Odyssee naar de oudste Neolithische
bewoning in Nederland.

10 juni Drs. Maarten Groenendijk sprak over slenteren door de geschiedenis, een archeologische stadswandeling door Gouda.een archeologische

6 mei Drs. Ratna Drost sprak over het dagelijks leven en kleding van de Romeinse vrouw.

22 april Prof. Dr. Herman Pleij sprak over de middeleeuwse stad als geboortegrond.

8 april Drs. Menko Wiersema sprak over de blaarkop: een fantastische zoektocht naar de koe (van Alphen!) die Zuid-Holland
definitief veranderde.

4 maart Dhr. Jan van Aken sprak over het maken van de historische roman Duistere tijden.

7 februari Dr. Albert van der Zeijden sprak over Immaterieel erfgoed en het museum: hoe kan Archeon bijdragen aan het levensvatbaar houden van tradities en rituelen?

7 januari Drs. Bertus Brokamp sprak over Landweren; laat middeleeuwse verdedigingslinies.

Nederland benut potentieel oudere werknemers onvoldoende!

Het lukt Nederland maar matig om de economische kracht van oudere werknemers (55+) te benutten. Van de 34 onderzochte OESO-landen – de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling – scoort Nederland een 21e plek. IJsland blijft, net als vorig jaar, de koploper en scoort het beste in het benutten van het potentieel van oudere werknemers. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van PwC.

Speciale data voor VVvA leden & donateurs

Belangrijke data voor VVvA leden!

De eerstevolgende ALV is 8 april 2017

 

Activiteiten algemeen

Uitgebreide informatie over alle activiteiten en evenementen van Archeon welke op de kalender rechts staan, leest u op www.archeon.nl De Activiteitencommissie organiseert voor haar leden:

- V.V.v.A. vriendendagen. U wordt als lid twee keer per jaar in Archeon uitgenodigd voor een V.V.v.A. -Vriendendag, waar u o.a. andere V.V.v.A. -leden kunt ontmoeten;

- Excursies naar tentoonstellingen en evenementen, die te maken hebben met de geschiedenis van Nederland;

- Lezingen, een 10- tal lezingen over verschillende onderwerpen uit de tijden en beroepen van Archeon in het Archeologiehuis.

Activiteiten algemeen

Lezingen

De VVvA , Archeon en AWN (Archeologische Werkgroep Nederland) organiseren regelmatig lezingen. De lezingen zijn voor leden GRATIS toegankelijk. Voor alle consumpties wordt een vergoeding gevraagd.

* Aanmelden is mogelijk in het betreffende evenement bij het menu-item Agenda VVvA. (knop registreren) Indien u onverhoopt verhinderd bent, gelieve dit dat z.s.m. op te geven aan activiteiten@vrienden-archeon.nl

Ja, ik wil lid worden van VVvA!

Lijkt het je leuk om ook wat te betekenen voor Archeon en wil je lid en evt. ook vrijwilliger worden van VVvA, vul dan dit FORMULIER in. (N.b. als je nog geen 18 bent, dienen je ouders toestemming te geven)

Meld je aan als vrijwilliger in Archeon

Lijkt het je leuk om ook wat te betekenen voor het Archeon en wil je vrijwilliger worden van VVvA, vul dan online het FORMULIER in.

Agenda VVvA - 2016

Prehistorie Archeon  (17).jpg