Inhoud:
- VVvA zoekt nog enkele vrijwilligers voor het 30-jaar lustrum comité
- 6 augustus VVvA lezing: Romeinse en inheemse voedingsgewoonten langs de limes
- Bijen weekend en fotowedstrijd bij VVvA in augustus en september
- NoVA’s van 2018 tot 2024 nu terug te lezen
- Wat is er allemaal te doen in Archeon: o.a. Mode en Romeins festival
- Terugblik met de Minderbroeders op de Canondagen
- Middeleeuws schrijf en schildertalent vrijwilligers gevraagd
- Bijeenkomst RCE: lood om oud ijzer, de waarde van muntvondsten
- Bijzondere archeologie vondsten in Zuid-Holland
- Limeskalender Zuid-Holland; Romeinse activiteiten juli t/m oktober
- Tentoonstellingen en evenementen
- Video’s over VVvA en Archeon van Erik Elshout
30-jarig Lustrum 2026
Oproep deelname aan organisatiecomité
Fantastisch dat onze vereniging over ruim anderhalf jaar 30 jaar bestaat! En we zijn het natuurlijk aan onze stand verplicht dat moment passend te laten passeren, zowel voor onszelf als voor Archeon. En door op tijd te beginnen vergroten we de mogelijkheden voor een goede viering en kunnen we de evenement(en) tijdig en efficiënt voorbereiden.
Vandaar deze oproep om je aan te melden voor het organisatiecomité! Wat is er nu leuker dan aan zo’n mooi moment voor onze verenging mee te werken?
We prijzen ons gelukkig dat tijdens de laatste ALV Gillis Engelberts, Yvonne en Leo van Sister zich al bereid hebben verklaard om als lid zitting te nemen in het organisatiecomité. Een flinke dosis ervaring is dus al voorhanden. Maar we zoeken nog een commissievoorzitter en zeg twee andere leden voor het comité. Vele handen maken licht werk, nietwaar!
Lijkt het je leuk, meld je dan per omgaande aan via de postbus lustrum@vrienden-archeon.nl, van uitstel komt afstel. We hebben jouw bijdrage nodig!
Namens het bestuur van de VVvA
Bert Huisman, Voorzitter
6 augustus VVvA lezing: Romeinse en inheemse voedingsgewoonten langs de limes
Onderzoek naar soldatenkost en andere Romeinse eetgewoontes, ook in Alphen aan den Rijn.
Een leger marcheert op zijn maag. Daar was Julius Caesar al van doordrongen, want zijn geschiedschrijvers repten met enige regelmatig over de wijze waarop het leger met voedsel moest worden bevoorraad. Schriftelijke bronnen uit verschillende perioden van het Romeinse rijk vertellen over de rantsoenen van de soldaten, en de afwijkingen op die rantsoenen. Zo is er overgeleverd dat soldaten in opstand kwamen omdat ze tijdens een veldtocht te veel vlees te eten kregen. Een andere algemene regel was dat iedereen in het leger hetzelfde at, maar van keizer Trajanus werd speciaal vermeld dat hij hetzelfde at als zijn soldaten. Tussen historische bronnen en werkelijkheid kunnen grote verschillen voorkomen. Dat maakt het vergelijken van archeologische gegevens met historische bronnen zo interessant. In de afgelopen 20, 30 jaar is veel informatie over voedsel beschikbaar gekomen uit archeologisch onderzoek.
Spreker: Laura Kooistra archeobotanicus
Save the dates! Zie onze website
Onze activiteitencommissie en met name Erik en Wiel zijn prettig druk bezig met het voorbereiden en organiseren van de komende najaar lezingen, excursie en workshop. Momenteel is nog niet alles bekend v.w.b. inhoud, maar je kun op de VVvA website vast de sprekers lezen en de data, welke je vast in je agenda kunt reserveren.
Meer informatie en aanmelden: https://shorturl.at/xvG4N
Fotografeer jij voor ons mooie bestuivende insecten in Archeon!?
Op museumpark Archeon vind je oude landschapjes, die vaak op een postzegel te vinden zijn. Hier vind je gewone en ook zeldzame insecten die planten bestuiven. Bestuiving is het overbrengen van stuifmeelkorrels vanuit de meeldraden naar de stamper van een bloem. Dit proces zorgt ervoor dat bloemen en zaadplanten zich kunnen voortplanten https://www.examenoverzicht.nl/biologie/bestuiving .
Archeon en de Vrienden van Archeon organiseren in de maand augustus en september een fotowedstrijd waarbij de drie mooiste foto’s door een deskundige jury zullen worden uitgekozen, iedereen mag meedoen. Tijdens de Algemene Leden Vergadering van de Vereniging Vrienden van Archeon op twee november 2024 maken we de uitslag van de fotowedstrijd bekend. Jullie foto’s willen wij gebruiken voor publiciteit van Flora & Fauna in ons park.
Bijenweekend 31 augustus en 1 september
Tijdens dit weekend leer je in Archeon alles over bijen. Waarom doen wij dit, ons museumpark is immers al een eldorado voor wilde bijen? Dat doen we omdat het niet goed gaat met de wilde bij in Nederland. Van de 358 soorten is ruim de helft bedreigd. Als we meer weten over bijen, kunnen we de bij beter helpen.
In Archeon komen de meeste bijensoorten van heel Zuid-Holland voor, je kunt op die dag dus veel verschillende wilde bijen maar ook honingbijen herkennen en fotograferen met je telefoon.
Wij willen tijdens dit weekend laten zien hoe je thuis met eenvoudige maatregelen mee kunt zorgen voor een beter leven van bestuivers. Jouw bijdrage zorgt ervoor dat de werkgroep bijenlandschap Groene Cirkels Archeon de zorg van bedreigde bijen kan verbeteren.
Wil je meer weten over dit weekend of om vrijwilliger te worden bij het bijenvolk Archeon van Bijenlandschap Groene Cirkels neem dan contact op met floraenfauna@archeon.nl en kijk ook op https://www.nederlandzoemt.nl/doe-mee/bijentelling-resultaten/
Lees hier meer over het bijenweekend, de fotowedstrijd en de spelregels.
NoVA’s van 2018 tot 2024 nu terug te lezen
De NoVA’s van genoemde jaren zijn nu ook digitaal terug te lezen op onze VVvA website. In de menubalk bovenin zie je bij “Nieuws” nu ook NoVA staan en daar zijn de magazines terug te lezen en te downloaden.
Wat is er allemaal te doen in Archeon: Mode weekend en Romeins festival
Mode door de eeuwen heen
Archeon staat in het teken van mode door de eeuwen heen. Er zijn verschillende speciale demonstraties en activiteiten.
In de prehistorie weven we met plantaardige vezels, zoals brandnetel, vlas en boombast. Daarnaast wordt er wol geverfd en gaan we spinnen en weven met wol.
In de Romeinse tijd zijn er verschillende demonstraties van ambachten en in het badhuis worden verschillende Romeinse kledingstijlen getoond. In de Domus worden Romeinse kapsels getoond en de Romeinse legionairs laten zien hoe men een maliënkolder maakt.
In de middeleeuwen worden demonstraties gegeven van borduren, spinnen en weven, bandweven en kaartweven en vilten. De schoenmaker is het leer aan het bewerken in zijn ambachtshuis. Een middeleeuws gezelschap showt laat middeleeuwse kleding.
Ruikt je haar wel goed in de middeleeuwen?
Haarpoeder uit de Liber Trotula.
Als aspirant barbier-chirurgijn maakte Marianne Pinkcaers uit het uit Salerno afkomstige boek de Liber Trotula een bijzonder recept. De Trotula is een 12e-eeuws vrouwengeneeskundeboek en dit is een recept dat ze gebruikte. Het leek Marianne niet verstandig om loodwit op haar gezicht te smeren zoals voorgeschreven is in het recept. Alhoewel haar man kaal is, had ze ook geen behoefte om een beer te slachten zolas voorgeschreven zodat er ‘haar zou groeien waar je maar wilt’. Dus besloot ze om samen met bezoekers, en dan vooral kinderen, een onschuldig haarpoeder te maken dat ook nog eens door de middeleeuwse kapper gebruikt kan worden tijdens het Modeweekend juli 2024 in museumpark Archeon
Van zondag 4 t/m zaterdag 17 augustus 2024 viert Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn de 25e editie van het Internationaal Romeins Festival.
Bezoekers worden volledig ondergedompeld in het leven van de Romeinen met diverse kampementen, de vicus, demonstraties, en dagelijks een demonstratie en een spectaculaire gladiatorenshow. Op 16 augustus kunnen bezoekers zelfs deelnemen aan het Spartacus Theatrum aanligdiner, waarbij ze in de rol van een Romeinse burger stappen. Dit jaar brengen de Romeinen ook weer een “dagje uit” aan de kinderen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht.
Tijdens het Internationaal Romeins Festival transformeert het park echter volledig in een Romeinse nederzetting! Romeinse legionairs van verschillende groepen re-enactors zoals Legio II Augusta e.a. slaan hun kamp op, omringd door ambachtslieden, vrouwen en kinderen. Bezoekers kunnen het Romeinse kampement verkennen, demonstraties bekijken en deelnemen aan tal van activiteiten.
Meer informatie over evenementen in Archeon: https://www.archeon.nl/nl/agenda.html
Terugblik met de Minderbroeders op de Canondagen
altijd weer hele fraaie gezangen van de Minderbroeders in Archeon |
De Minderbroeders en de Poorters van Gravendam hebben tijdens de Canondagen van de geschiedenis op 25 en 26 mei jl. een Willibrordusspel opgevoerd. Dat was mogelijk dankzij een intensieve voorbereiding waarbij onder andere muziek uit een twaalfde-eeuws Utrechts handschrift werd gebruikt. Hoe in kloosters zulke handschriften werden geschreven, werd tijdens de Canondagen gedemonstreerd door twee broeders.
De bovenzaal van het klooster was daarvoor ingericht als Scriptorium waar de broeders informatie verschaften over alles wat erbij komt kijken om zelf aan de slag te gaan. De eerste Nederlandse literatuur “Hebban olla vogala” werd daarbij als voorbeeld gebruikt. Datzelfde gedicht werd door een muzikale broeder op muziek gezet en samen met de bezoekers gezongen.
Zie voor verdere informatie: www.minderbroederskoor.nl onder “overig” en een filmpje van Erik Elshout via https://youtu.be/7VsbHAlCop4 “
Middeleeuws schrijf en schildertalent vrijwilligers gevraagd
Het huis van de barbier en chirurgijn in de Herenstraat nadert zijn voltooiing.
Voor de zalfpotten op de diverse planken staan de etiketten waarop in afkorting de naam van het betreffende kruid, specerij of hars in afkorting vermeld staat.
Een van de zaken die nog voltooid en vervolmaakt is het (her)schrijven en invullen van de juiste of ontbrekende benamingen van de ingrediënten en het schilderen van sommige planken.
Vind je het leuk om middeleeuwse teksten zoals dat heet te handletteren in ons huis? En heb je talent om met middeleeuwse verf de planken te verven? Neem dan contact op met het hoofd vrijwilligers via een mail naar hoofd-vrijwilligers@vrienden-archeon.nl
Bijeenkomst RCE: Lood om oud ijzer: de waarde van muntvondsten
Beste lezer,
Graag nodigen wij u uit voor een nieuwe editie van de netwerkbijeenkomst ‘Lood om oud ijzer’. ‘Lood om oud ijzer’ is hét forum over onderzoek van metaalvondsten, en ontmoetingsplek van professionals en vrijwilligers in de archeologie. De bijeenkomst vindt plaats op 13 september bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Smallepad 5, te Amersfoort.
Muntvondsten oefenen sinds mensenheugenis een speciale aantrekkingskracht uit. Ze vormen al eeuwenlang het object van de verzamelwoede van particuliere numismaten, penningkabinetten en musea. Als verzamelobjecten vertegenwoordigen ze geldelijke waarde, maar behalve dat vertellen ze eveneens over het verleden. Munten vormden een betaalmiddel en konden met het oog op veiligheid begraven worden. Ze werden echter niet alleen als geld gebruikt, maar bijvoorbeeld ook als offergave of sieraad.
Tijdens de dag zijn er lezingen en presentaties van zowel archeologen en andere professionals als vrijwilligers. Ook voor praktische vragen rond het thema is ruimte: hoe verloopt de registratie van munten in Nederland of welke verzamelwijze en behandeling zijn belangrijk voor een goede interpretatie ervan?
U kunt dit platform live of online bijwonen, dit kunt u aangeven bij het aanmelden. Zie: Lood om oud ijzer: de waarde van muntvondsten | Activiteit | Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Bijzondere archeologie vondsten in Zuid-Holland
Het Erfgoedhuis Zuid-Holland heeft een nieuwe kroniek uitgebracht over bijzondere archeologievondsten.
Archeologen in Zuid-Holland hebben het afgelopen jaar opmerkelijke vondsten gedaan die een nieuw licht werpen op het rijke verleden van de regio. De Archeologische Kroniek van Zuid-Holland 2023 presenteert een reeks fascinerende ontdekkingen, van mysterieuze begravingen op het Binnenhof tot onverwachte walvisvondsten.
Lees hier de kroniek: https://shorturl.at/P30LL
Limeskalender Zuid-Holland; Romeinse activiteiten juli t/m oktober
Sinds een aantal jaren is Zuid-Holland heel actief met het voor het grote publiek zichtbaar maken van het rijke Romeinse erfgoed wat onze provincie te bieden heeft en wordt er o.a. door de Limes netwerktafel, waar organisatoren van Romeinse activiteiten elkaar treffen, veel georganiseerd.
Erfgoedhuis in Zuid-Holland coördineert samen met de provincie deze activiteiten en heeft een nieuwe kalender opgesteld voor de periode juli t/m oktober. Die kalender kun je hier downloaden en bekijken: def_limes-evenementenkalender_julokt24_3.pdf (geschiedenisvanzuidholland.nl)
Tentoonstellingen en evenementen
25 april-25 augustus 2024: Tentoonstelling Romeinse villa’s in Limburg, Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
17 mei 2024-30 maart 2025: Rijke Romeinse graven, Valkhof Museum, Nijmegen
15 juni-15 september 2024: Van Vondst naar Verzamelaar, Museum Hoge Woerd, Utrecht
14 en 15 september 2024: Open Monumentendagen
5 oktober 2024: Klokhuis Werelderfgoeddag in de Van Nelle-fabriek in Rotterdam
28 november 2024: Limesdag, Zevenaar, Gelderland
Video opnames in Archeon van Erik Elshout
Erik Elshout van de activiteitencommissie is regelmatig aan het filmen bij VVvA evenementen en lezingen en in de laatste tijd Archeon zelf bij evenementen en activiteiten Hij heeft inmiddels een flinke collectie opgebouwd, welke je allemaal kunt bekijken.
De video’s zijn te zien door de links aan te klikken op de button VIDEO’S onderaan op deze pagina. Veel kijkplezier!
NoVA digitaal te lezen
Lees de laatste NoVA
In dit nummer 2. De Voorzet 3. Ondertussen in Archeon 4. Drinken als een bronstijger 5. (Bijna) altijd wat te vieren 6. 30 jaar Archeon 8. VVvA wisseling voorzitter 10. Vrouwe Hadewij 11. Anekdotes 30 jaar Archeon 12. Felicitaties 14. Boeken en tentoonstellingen 15. Agenda VVvA. 16. Strip Marcus & Marbo
Lees NoVA bovenaan op de homepage: https://www.vrienden-archeon.nl/
Bekijk het fotoarchief van Vereniging Vrienden van Archeon
Zie ook de recente fotoreportages van Willem.
Ons lid Willem de Jeu fotografeert regelmatig de activiteiten van VVvA en van Archeon zelf. Die foto’s heeft hij voor ons opgeslagen in de “cloud”. Om die te kunnen bekijken of te kunnen downloaden dien je als lid in te loggen op onze kalendersite. Op de pagina LEDENINFORMATIE staat de link naar het VVvA fotoarchief.
Meld je als lid aan voor de VVvA-Facebook ledengroep en deel ook je tips en belevenissen
VVvA heeft sinds een aantal maanden een facebook pagina voor haar leden en vrijwilligers. Daar kan iedereen die zich aanmeldt zelf tips, ideeën, belevenissen en oproepen plaatsen welke een relatie hebben met Archeon, VVvA, geschiedenis en archeologie.
Meld je bij onderstaande link aan en post zelf ook jouw tips, foto’s en belevenissen v.w.b. archeologie, VVvA en Archeon. https://www.facebook.com/groups/472372766428505/